Het lectoraat Digital Commerce doet onderzoek naar hoe online marketing activiteiten van ondernemerscollectieven in binnenstedelijke winkelgebieden het fysieke winkelgebied kunnen versterken. De aanleiding voor dit onderzoek is dat binnenstedelijke winkelgebieden te maken hebben met een aantal bedreigingen zoals de groeiende concurrentie tussen winkelgebieden, dalende omzetten en lagere winstmarges? als gevolg van online winkelen, toenemende winkelleegstand en afnemend bezoek aan de binnenstad om te winkelen.? Aan de andere kant bieden nieuwe technologie?n en het veranderende consumentengedrag binnenstedelijke winkelgebieden ook kansen.
Een ondernemerscollectief wordt in het kader van project Collectief Online gedefinieerd als “een geco?rdineerd, gebiedsgericht, multi-stakeholder initiatief dat zich bezig houdt met het managen en marketen van een winkelgebied door het benutten van de vaardigheden, ervaring en middelen van de betrokken stakeholders uit de private, publieke en / of vrijwillige sectoren”
Het ondernemerscollectief kan een formele organisatie zijn zoals een BedrijfsInvesteringsZone (BIZ), maar kan ook bestaan zonder de formele structuur van een vereniging, stichting en/ of fonds.
De afstudeeropdracht:
Er zijn in Nederlandse binnensteden ca 750 collectieven actief. 70% daarvan heeft een website, 77% daarvan is online aanwezig. Veel van deze websites hebben een beperkt aantal bezoekers. Ondernemerscollectieven in Nederland staan voor de keuze om wel of niet intenstief in te zetten op het gebruik van online. Op dit moment ontbreekt het echter aan inzicht in de toegevoegde waarde van winkelgebied weebsites voor het winkelgebied, het ondernemerscollectief en de ondernemers daarbinnen.
De adviesvraag voor deze opdracht luidt: Wat zijn de resultaten van de inzet van de collectieve website(s) en sociale media waar het ondernemerscollectief gebruik van maakt?
Wat verwachten we van je:
- Aan de hand van reeds bestaande database van websites van winkelgebieden ga je kijken of deze database nog actueel is, en ga je de online kanalen van winkelgebieden verder inventariseren en verbeteren.
- ga je de kwaliteit en actualiteit van de website(s) van het winkelgebied in kaart brengen.
- Met behulp van Google/web analytics analyseer je wat het gebruik en de populariteit is van de website.
- Daarna trek je conclusies over de inzet van de website
- Op basis van de conclusies kom je met een advies voor collectieven die ge?nteresseerd zijn in de het verbeteren van de effectiviteit van de website van hun collectief.
Het onderzoek zal bestaan uit inventarisatie van online aanwezigheid, evaluatie van webstatistieken en overig online- en deskresearch. Op basis van de resultaten van het onderzoek ga je analyses maken en conclusies trekken. Op basis van de conclusies kom je met een strategisch advies voor ondernemerscollectieven m.b.t. gebruik van winkelgebied websites.
Wat vragen we:
- Dat je accuraat en nauwkeurig werkt
- Dat je kunt werken met deadlines: er moet veel data verzameld worden
- Goede basiskennis van Excel
- Affiniteit met kwantitatief onderzoek
- Affiniteit met web analytics.
- Aanwezigheid op het CMI (HvA) van ca 3 dagen per week.
Wat bieden we:
- Begeleiding op het gebied van data verzamelen, data analyseren en schrijven onderzoeksrapport
Voor meer informatie: a.h.risselada@hva.nl
Gesprekken worden ivm kerstvakantie pas in de tweede en derde week van januari gevoerd.